This pavilion structure is nestled in the enclosed rear garden of a Victorian row of London terraces in the heart of the city and consists of an interlocking grid of lapped plywood.



On site following installation of primary structure

The structure was conceived to give new purpose, and a multi-functional space, to an underutilised rear garden. Early structural studies looked at the form, curvature and pitch of the proposed structure and the rib layout on plan with the aim to achieve the most structurally efficient system, whilst also being quick and easy to assemble with sensible connections, which did not adversely impact cost or aesthetic.  
The structure was assembled into cassettes off-site which aided install and the build due to limited access on site. The build process also minimised working from height.

Base connection

View of primary ribs


Architect: Mackenzie Wheeler
FabricatorCake Industries
Client: Private
Status: Completed


Back to Top