Sydner Road

Location: Stoke Newington, London
Year completed: In progress
Client: Private
Architect: Bureau de Change  

This ground floor extension to an Edwardian terraced house in Stoke Newington threw up many structural questions which we responded to while trying to keep the architect’s vision intact. The main concept is inspired by Victorian shop fronts, incorporating curved glazing and elegant metal framing details. The architect’s ambition was to create a volume free of columns to give a sense of openness and allow as much light into the new room as possible. 

The structural solution for this was to design a cantilevering system that transfers load back to the ground through three strategically placed steel columns. The structural arrangement was optimised to ensure a sensible solution was reached while maintaining the visual effect the architect wished to achieve.

The foundations also proved tricky as the existing property has a basement and an unpropped retaining wall forming a lightwell at basement level. To avoid loading the underground structures we specified screw piles that transfer the load below the existing structure. Due to the ease of re-use, screw piles are also a sustainable alternative to concrete strip foundations.