Perrymead Street

Location: Fulham, SW6
Year completed: 2013
Client: Private
Architect: Frost
Wider team: Eurobuild

This extension to a private residence in Fulham consisted of a basement extension, new rear lightwell, and new extension at ground floor level. Achieving these challenging design requirements meant the design team required full integration. A particular challenge of the project was detailing the renovations to achieve the exacting standards of the client. A great deal of attention was also required to ensure the deflection tolerances on the rear facade could be met to allow the full width sliding door to be installed and operate smoothly.

The extension provides generous light with full-width sliding doors at the ground floor extension, which connects via a bridge to the garden, a large roof light and the generous rear lightwell providing light to the basement below.

A small existing extension was initially demolished before micropiles were installed from ground floor to below basement level to facilitate needling of the gable wall at first floor level with the micopiles supporting the proposed pins. The rear gable wall was then demolished and, following the installation of the new supporting steelwork, the basement excavation commenced. The adjacent party walls were also underpinned to facilitate the new basement.

 

This project was completed by the Simple Works team whilst working for Thornton Tomasetti consulting structural engineers.